Tüm sorularınız için: 0 850 441 66 66

Rfid Okuyucu İle Envanter Yönetiminizde Devrim Yapın

Başlıklar

Rfid Okuyucu Nedir? (Rfid Reader)

Rfid okuyucu, bazı kişiler tarafından rfid reader olarak bilinir. Rfid reader hakkında özet geçmek gerekirse radyo dalgaları yayan ve rfid etiketlerinden gelen sinyalleri alan bir ya da daha fazla antene sahip olan Rfid teknolojisinin vazgeçilmez bir cihazıdır.

Radyo frekansı ile tanımlama (Rfid), nesneyi, benzersiz bir biçimde tanımlaması için elektromanyetik spektrumun radyo frekansları alanında elektromanyetik veya elektrostatik bağlantıları kullanımlarını içeren bir kablosuz iletişim biçimi olmuştur. Radyo Frekansı ile Tanımlama (RFID), üç temel bileşenden oluşan kablosuz sistemi ifade eder. Bunlar; etiket, anten ve okuyucular. Rfid Okuyucu , radyo frekansları yayan ve RFID etiketlerinden sinyalleri geri alan bir veya daha fazla antenlere sahip bir cihazdır.

RFID, “Radyo Frekansı Tanımlama” anlamına gelir; bu, verilerin radyo dalgaları aracılığıyla aktarılabileceği anlamına gelir. NFC, RFID ile aynı şekilde çalışır, ancak yalnızca kısa mesafeler için çalışır, bu da uygulamaları farklı kılar. Bir Rfid çipi ile belirli verileri bir Rfid okuyucusuna gönderebilirsiniz. Bu şekilde verileri uzaktan göndermek mümkündür, böylece Rfid okuyucu bir şeyi tetikleyebilir. Örneğin, bir bariyerin açılması veya çalışma katında saatin içeri girmesi.

rfid readers
RFID OKUYUCULARRFID EL TERMİNALİ

Rfid ve NFC arasındaki fark nedir?

RFID ve NFC, sıklıkla birbirinin yerine kullanılan terimlerdir. Ama gerçek bir fark var. RFID, NFC’den daha uzun mesafeler içindir. NFC ile yaklaşık 3 santimetre köprü kurabileceğiniz yerde, RFID ile bu bazen 10 metredir. Bu nedenle NFC dışındaki uygulamalar için RFID kullanılmaktadır. NFC ile ödeme ve dijital dünyaya bağlantı gibi uygulamaları sıklıkla görüyoruz. RFID genellikle izleme, zaman kaydı ve erişim kapıları için kullanılır.

Piyasada farklı özellik ve özelliklere sahip birkaç RFID çipi bulunmaktadır. Mesafe, güvenlik, teknoloji ve fiyatta farklılıklar vardır. Bir örnek, MIFARE Ultralight’tır. Bu çip genellikle tek kullanımlık bir çip olarak kullanılır ve en ucuz Rfid çipidir. MIFARE Classic 1K gibi daha kaliteli ve daha akıllı bir çip için giderseniz, yakında çok daha fazla ödersiniz.

Bir Rfid okuyucu satın almadan önce, ne tür bir RFID çipi programlamak istediğinizi bilmeniz gerekir. Her RFID çipi aynı Rfid okuyucu ile okunamaz. Tıpkı RFID çipleri gibi, farklı RFID okuyucuları da vardır. Her RFID okuyucu, tıpkı RFID çiplerinin yaptığı gibi belirli bir frekansta çalışır. Okuyucunun frekansı RFID çipiyle aynı olduğunda birbirleriyle haberleşebilirler. Ancak o zaman çip üzerindeki verileri okumak ve programlamak mümkündür. Frekans megahertz (MHz) olarak ifade edilmektedir. Bu nedenle, Rfid okuyucunun programlamak istediğiniz RFID çipinizin MHz sayısını destekleyip desteklemediğini kontrol etmeniz önemlidir.

Düşük Frekans, Yüksek Frekans ve Ultra Yüksek Frekans olmak üzere toplam 3 tip frekans vardır.
Düşük Frekanslı yongalar 125KHz ile donatılmıştır ve 2 ila 100 santimetre arasında kısa bir menzile sahiptir. Bu RFID çipleri genellikle spor salonundaki kapılar gibi kısa mesafelerde erişim sağlamak için kullanılır.
Yüksek Frekanslı yongalar 13.65 MHz’e sahiptir ve 10 santimetre ile 1 metre arasında bir menzile sahiptir. 2 kb ile bu çip, Düşük Frekanslı çiplere kıyasla genellikle iki kat bayta sahiptir. Bu, çipi saatli sistemler ve zaman kaydı için ideal hale getirir.
Ultra Yüksek Frekanslı RFID çipleri 950 MHz’e kadar olabilir. Tahmin ettiniz, bu uzun mesafeler için mükemmel. Bu RFID çipleri ile bazen 12 metreye kadar bir mesafeyi köprüleyebilirsiniz.
Bir Ultra Yüksek Frekans çipi programlamak ister misiniz? O zaman bu Rfid Okuyucuya ihtiyacınız var . Okuyucu, UHF (ultra yüksek frekans) RFID çiplerini okumayı, çoğaltmayı ve programlamayı mümkün kılar. Hem RFID çiplerini 125KHz hem de 13.65MHz ile programlamak ister misiniz? O zaman bu Rfid okuyucuyu öneriyoruz . Bu okuyucu her iki çiple de uyumludur.

RFID’yi programlamak için neden bir RFID okuyucuya ihtiyacınız var?


Rfid okuyucu olmadan RFID çiplerini programlayamazsınız. RFID çipinde bulunan anten, başka bir RFID çipi ile haberleşmeyi mümkün kılmaktadır. Ayrıca diğer RFID cihazları ile haberleşebildiği için çipin sadece bir Rfid okuyucu ile programlanması mümkündür.

Bir Rfid okuyucunun olanakları nelerdir?

Bir Rfid okuyucu ile gerçekleştirebileceğiniz iki tür görev vardır: yeni verileri programlamak ve bir RFID çipini kopyalamak. İlk olarak, çoğaltma hakkında konuşalım. Bir RFID erişim kartınız varsa ve daha fazla erişim kartına sahip olmak istiyorsanız, bunu bir Rfid reader ile kolayca yapabilirsiniz. Çipi kolayca kopyalayıp yeni bir karta yapıştırabilirsiniz. Elbette çipe yeni veriler de sağlayabilirsiniz. Bu verileri çip üzerinde kendiniz geliştirebilir ve programlayabilirsiniz. Bunun için çeşitli yazılım seçenekleri vardır.

Rfid etiketleri Barkodlar

Doğrudan görüş hattı olmadan tek tek nesneleri tanımlayabilir. Tarama için doğrudan görüş hattı gereklidir.
Etiket ve okuyucunun türüne bağlı olarak öğeleri inçten fite kadar tarayabilir. Tarama için daha yakınlık gerektirir.
Veriler gerçek zamanlı olarak güncellenebilir. Veriler salt okunurdur ve değiştirilemez.
Bir güç kaynağı gerektirir. Güç kaynağına gerek yok.
Okuma süresi, etiket başına 100 milisaniyeden azdır. Okuma süresi etiket başına yarım saniye veya daha fazladır.
Bir antene bağlı, genellikle plastik bir kapak içinde bulunan ve barkodlardan daha maliyetli bir sensör içerir. Bir nesnenin dışına basılmıştır ve daha fazla aşınmaya tabidir.

RFID ve NFC

Yakın alan iletişimi (NFC), kısa menzilli, yüksek frekanslı kablosuz iletişim teknolojisini kullanarak cihazlar arasında veri alışverişi yapılmasını sağlar. NFC, bir akıllı kart ve okuyucunun arayüzünü tek bir cihazda birleştirir.

Radyo frekansı kimliği Yakın Alan İletişimi

Tek yönlü çift ​​yönlü
100 m’ye kadar menzil 0,2 m’den az menzil
LF/HF/UHF/Mikrodalga 13.56 MHz
Sürekli örnekleme Sürekli örnekleme yok
Bit hızı frekansa göre değişir 424 Kbps’ye kadar
Güç oranı frekansa göre değişir <15 miliamper
RFID zorlukları
RFID iki ana soruna eğilimlidir:

Okuyucu çarpışması. Okuyucu çarpışması, bir Rfid okuyucudan gelen bir sinyal ikinci bir okuyucuya müdahale ettiğinde, RFID etiketlerinin sırayla uygun okuyucularına iletilmesini sağlamak için bir çarpışma önleme protokolü kullanılarak önlenebilmektedir.

Etiket çarpışması

Etiket çarpışması, çok sayıda etiket aynı anda veri ileterek bir Rfid reader’ın kafasını karıştırdığında meydana gelir. Böylece bilgilerini birer birer toplayan bir okuyucu seçmek bu sorunu önleyecektir.


Rfid güvenliği ve gizliliği

Yaygın bir RFID güvenliği veya gizliliği endişesi, Rfid etiket verilerinin uyumlu bir reader’ı olan herkes tarafından okunabilmesidir. Etiketler genellikle bir ürün mağazadan veya tedarik zincirinden ayrıldıktan sonra okunmaktadır. Ayrıca, yetkisiz okuyucular kullanılarak kullanıcının bilgisi olmadan da okunabilirler ve bir etiketin benzersiz bir seri numarası varsa, bir tüketiciyle ilişkilendirilebilmektedir. Bireyler için bir mahremiyet endişesi olsa da, askeri veya tıbbi ortamlarda bu bir ulusal güvenlik endişesi veya bir ölüm kalım meselesi olabilir.

RFID etiketlerinin çok fazla hesaplama gücü olmadığından, bir sorgulamaya yanıt doğrulama sisteminde kullanılabilecekleri gibi şifrelemeyi barındıramazlar. Bununla birlikte, bunun bir istisnası, pasaportlarda kullanılan RFID etiketlerine özgüdür – temel erişim kontrolü (BAC). Burada çip, okuyucudan gelen şifreli bir jetonun kodunu çözmek için yeterli hesaplama gücüne sahiptir, böylece okuyucunun geçerliliğini kanıtlar.

Okuyucuda, pasaportta yazdırılan bilgiler makine tarafından taranır ve pasaport için bir anahtar elde etmek için kullanılır. Kullanılan üç parça bilgi vardır – pasaport numarası, pasaport sahibinin doğum tarihi ve pasaportun son kullanma tarihi – ve üçünün her biri için bir sağlama toplamı hanesi.

Araştırmacılar bunun, pasaportların normalde e-ticarette kullanılandan çok daha az entropiye sahip bir parola ile korunduğu anlamına geldiğini söylüyor. Anahtarlar ayrıca pasaportun ömrü boyunca statiktir, bu nedenle bir kuruluş basılı anahtar bilgilerine bir kerelik erişim sağladığında, pasaport, pasaport hamilinin izni olsun veya olmasın pasaport süresi dolana kadar okunabilmektedir.

2007 yılında BAC sistemini benimseyen ABD Dışişleri Bakanlığı, kullanıcıların kişisel bilgilerini çalmaya yönelik tespit edilemeyen girişimlerin tehdidini azaltmak için elektronik pasaportlara kaymayı önleyici bir malzeme ekledi.

Kimlikleri ve diğer bilgileri yakınındaki okuyucuya iletmek için radyo frekansları kullanan etiketlerin , pasif veya aktif olabilmektedir. Pasif RFID etiketleri okuyucu tarafından çalıştırılmakta ve pili yoktur. Aktif RFID etiketler ise pillerle çalışmaktadır. Rfid okuyucuları iki çeşittir. Bunlar mobil okuyucular ve sabit okuyuculardır. RFID readerlar, kalıcı olarak takılabilen veya taşınabilen ağa bağlı bir cihazlardır. Etiketleri etkinleştiren sinyalleri iletmesi için radyo frekansları kullanılmaktadır. Etkinleştirildiğinde ise etiketler, veriye dönüştürüldüğü antenlere geri bir dalga göndermektedir. Ayrıca RFID etiket, seri numarasından birden fazla sayfa veriye kadar dizi bilgileri saklayabilmektedir. Okuyucular, elle taşınabilen şekilde mobil olabilmekte veya masaüstünde sabit bir şekilde kullanılabilmektedir.

RFID Teknolojisinin Çalışma Prensipleri

1- Etiketler, anten ve okuyucular tarafından üretilen radyo dalgaları alanı içerisinden geçtiğinde aktif hale gelir.

2- Etiket , radyo dalgaları alanının içerisinden almış olduğu enerji ile sinyal üretmektedir. Ardından içerisindeki programlanan yanıtı göndermektedir.

3- Okuyucuya bağlı olarak ve RF alanın sinyal üreten anten etiket yanıtını algılamaktadır.

4- Alıcı – verici devreler antenden aldığını denetleyiciye aktarmaktadır.

5- Denetleyici ile ilgili veriyi arakatman yazılımına ( Middleware ) göndermektedir.

6- Arakatman yazılımının etiketler içerisinde bulunan bilgileri RFID sistemi içerisinde bilgiye ihtiyaç duyacak olan herhangi sisteme aktarmaktadır.

Rfid teknolojisi , veri aktarmak için çok farklı frekansta radyo dalgalarını kullanmaktadır. Örneğin; hastane ve sağlık ortamlarında, RFID teknolojileri uygulamaları

– Kalp hastalarının izlenmesinde,

– Personel takiplerinde,

– Hastaları izlemesinde,

– Sahte ilaç ve tıbbi cihazların dağıtımı işleminde,

– Ekipman takipleri,

– Elektronik tıbbi kayıt sistemleri için veri sağlamamak,

– Hastaların doğru tıbbi cihazları ve ilaç almasını sağlayabilmek,

– Stok kontrolü

Bununla birlikte, RFID sistemiyle radyo frekanslarının vericilerinden elektronik tıbbi cihaza yönelik olarak potansiyel elektromanyetik parazit (EMI) tehlikeleri konusunda endişe bulunmaktadır. EMI, elektromanyetik bozulmaların neden olduğu ekipmanların veya tıbbi cihazların performanslarının düşmesidir.

RFID teknolojisinin kullanıldığı diğer alanlar ise;

– Ürün etiketlerinde,

– Gişe geçişleri işleminde,

Uçak bagaj kontrolünde,

– Akıllı kartlarda,

– Envanter için palet takipleri,

– Pasaportlar,

– Telefon ve bilgisayar ağlarında,

– Otomobil anahtarı ve kilitlerinde,

– Hayvan ve evcil hayvan etiketlerinde vb. pek çok alanda RFID teknolojisi kullanılmaktadır.

RFID sistemlerinin çeşitleri nelerdir?

-Düşük frekanslı RFID sistemi

– Tipik olarak frekanslar 125 KHz olmasına rağmen 30 KHz ile 500 KHz arasında değişiklik göstermektedir.

– Birincil Frekans Aralıkları : 125 – 134 kHz

– Genel Frekans Aralıkları : 30 – 300 kHz

– Okuma Aralıkları : Temas – 10 Santimetre

– Etiket Başına Ortalama Maliyetleri : 0,75 ABD Doları – 5,00 ABD Doları

– Uygulama alanları : Araba anahtarlığında , erişim kontrollerinde , hayvan takibinde, yüksek hacimli metal ve sıvı uygulamalarında kullanılmaktadır.

-Artıları : Metal ve sıvılarda, global standartların yakınında iyi çalışmaktadır.

-Eksileri : Çok kısa okuma mesafesi, düşük veri iletim hızı, sınırlı bellek miktarı ve  yüksek üretim maliyetine sahiptir.

Yüksek frekanslı RFID sistemi

– Tipik HF frekansları 13.56 MHz olmak üzere 3 MHz ila 30 MHz arasında değişmektedir.

– Okuma Mesafeleri : Yakın Temas – 30 Santimetre

Birincil Frekans Aralıkları : 13.56 MHz

– Etiket Başına Ortalama Maliyetleri : 0,20 – 10,00 ABD Doları

– Uygulamaları : Kütüphane kitaplarında, kişisel kimlik kartlarında, oyun çiplerinde,NFC uygulamalarında kullanılmaktadır.

Artıları : Global standartlar, NFC global protokolleri, daha büyük bellek seçenekleri

Eksileri :  Düşük veri iletim hızı ve kısa okuma aralığına sahiptir.

UHF RFID sistemleri

– Frekansları 433 MHz ile 300 MHz ila 960 MHz arasında değişmektedir.

– Okuma Mesafeleri : 60 cm ile 12 metre arasında okunmaktadır.

– Birincil Frekans Aralıkları : 433 MHz, 860 – 960 MHz

Genel Frekans Aralıkları : 300 – 3000 MHz

– Avrupa’da etiketler 868-870 MHz frekans aralığında çalışmaktadır. Türkiye’de 865.6-867.6 MHz , Amerika ve Kanada’da 902-928 MHz ve frekans aralığında çalışmaktadır.

– Eksileri : Metal veya sıvı içerikli ortamlarda okunma işlemi oldukça zayıftır.

Süper yüksek frekanslı RFID sistemleri

-Mikrodalga frekanslı sistem olarak bilinmektedir.

-2.45 GHz ya da 5.8 GHz frekanslarında çalışmaktadır.

-Okuma Mesafesi : 30 metreden fazla mesafeden okunmaktadır.

-Ağırlıklı olarak yarı-pasif ve aktif etiketlerde kullanılmaktadır.

-Genellikle ücretli geçiş sistemlerinde kullanılmaktadır.

Ultra Geniş Bant Frekanslı RFID sistemleri

– 3.1-10.6 GHz frekans aralığında çalışmaktadır.

– 200 metrelere kadar okunma aralığına sahiptir.

Uygulama alanları : Sağlık sektöründe, hastane uygulamalarında tercih edilirler.

RFID sistemlerinde iletişim yöntemleri nelerdir ?

RFID sistemlerinde kullanılan iletişim iki farklı yolu vardır.

1- Kapasitif kuplaj

2- Endüktif kuplaj

Kapasitif kuplaj

UHF frekans aralığında çalışma şeklidir. Okuyucu ve anten ile birlikte, çevrede RFID etiketi arayabilmek için elektromanyetik bir yayılma dalgası yaymıştır. Özellikle bu oluşan dalgalar RFID etiketine ulaşmasıyla enerji etiket anteni tarafından kullanılmıştır. Etiket merkezine gidecek olan ve entegre devreye (IC) enerji veren bir akım oluşturmaktadır. Entegre devreye bilgilerin elektromanyetik dalgadan gelecek enerjiyi besleyebilen kalıcı bir bellekte saklamaktadır. Ayrıca oluşan enerjiyi bellek bankalarından gelen verilerle modüle edilmektedir. Modüle edilen sinyali kendi anteni vasıtasıyla yönlendirmektedir.

Endüktif kuplaj

 HF frekansında çalışma şeklidir. Endüktif sistemler kısa menzillidir. Reader tarafından manyetik alan emisyonundan oluşmaktadır. Etiket alana girdiğinde ise çip antenlerinin tepkisini değiştirir . Bu sebeple okuyucu tarafından algılanabilen manyetik alanın bozulmasına neden olur. Manyetik alanın gücü yayıcıdan uzaklaşması durumunda keskin bir şekilde azalacaktır.

Yüksek frekanslı (HF) ve Düşük frekanslı (LF) RFID sistemi, etiketler ve okuyucuların anten arasında  veri ve güç iletimini taşıması için endüktif kuplajdan yararlanmaktadır. Ayrıca UHF ve mikrodalga RFID sistemleri ise, etiket ve okuyucuların anten arasında bilgi aktarması için elektromanyetik (EM) dalgaların yayılmasını kullanmaktadır. LF ve HF RFID sistemi, yakın alan RFID sistemleri güvenlik özelliklerini kullanabilmesi için kullanılmaktadır. Bununla birlikte, antenlerin büyük boyutu, küçük parçada uygulamasıyla sınırlanmaktadır. Frekans bantlarının düşük olduğundan dolayı, veri aktarım hızları yavaştır. Bu nedenle aktarım veri hacimleri sınırlıdır. UHF yakın alan RFID sistemleri, tıbbi sistemlerde ve farmasötik gibi gelecek vaat eden ürün düzeyinin uygulamaları nedeniyle büyük bir ilgi görür. Fiziksel anten boyutları, küçük antenlerin eklenmesi gerektiren küçük öğeler için öğelerin düzeyinde etiketlemesini gerçekleştirmesi için uygun biçimde küçültülebilmektedir.

Tel ızgara modelinin yakın alanı , geniş bant merkez beslemeli UHF yakın alan Rfid okuyucu anteni, kapasitif kuplörlü UHF yakın alan Rfid reader anteni ,elektriksel olarak büyük bir sıfır faz kaymalı hat ızgara dizisi UHF yakın alan Rfid okuyucular anteni  ve öğe düzeyinde etiketlemek için düzlemsel bir yakın alan RFID okuyucu anteni .

Tipik olarak UHF bantlı yakın alan okuyucu antenleri, açıklıkta güçlü dikey manyetik alan oluşturmaktadır. Yakın alanlar için etiketin iyi tanımlanması sağlanır. Fakat, uzak alan bölgelerinde etiketleri tanımlayamaması kusuruna sahiptirler. Uzak ve yakın alan etiketleri aynı anda tanımlayabilmesi tek bir hibrit readerların antene olan ihtiyacını artırmaktadır. Özellikle etiket antenlerinin, okuyucular tarafından iletilen ve sürekli dalgalı bir RF sinyali ile güçlendirilmektedir. Readerlardan gelen geri saçılma iletimi verileri geri gönderirler. Okuyucuların RF alıcısını, sadece etiketten yansıyan sinyalleri değil. Aynı zamanda RF vericilerinden gönderilen sızdırılmış dalgalarda  girmektedir. Bu sızdırılmış dalgalar, okuyucunun alma hassasiyetlerini bozmaktadır. Doğrudan bağlı sürekli dalga sinyalleri, etiketten geri saçılan dalgadan çok daha büyüklerdir. Okuyucunun alıcı kısmı, bu şekilde güçlü bir çalışma bandının yakın zayıf sinyalini tespit eder. Bu nedenle sızıntı sinyallerini en aza indirebilmek için izolasyonu iyileştirme yöntemi üzerine araştırmalar sürmektedir.

Dairesel polarize (CP) okuyucu antenleri, UHF RFID sistemlerinde yaygın olarak kullanılmaktadır. İyi bir okuma performansı elde edilmesi için, reader antenlerin dairesel polarize için tasarlanması gerekmektedir. Çünkü dairesel polarize antenleri yön çeşitliliği artırabilmektedir. Okuyucu ile etiketler anten arasındaki çok yollu etkilere neden olduğu kaybı azaltabilmektedir. Bu nedenle dairesel polarize antenlerinin besleme yapıları çoklu ve tekli beslemeli olarak sınıflandırılabilmektedir.

Çoklu beslemeli dairesel polarize antenlerinin, tek beslemeli yapılardan daha da geniş bant genişliğine sahiptirler. Bu sebeple çoklu beslemeli CP antenlerinin, Wilkinson güç bölücüler ve hibrit bir besleme ağı kullanılmaktadır. AR bant genişlik ve geniş empedans bant genişliğini sağlamaktadır. Çok beslemeli CP antenleri büyük boyuta ve düşük radyasyon verimliliğine sahiptirler. Antenlerin çoğu, pratik uygulama için uygun olmayabilen empedans bant genişlikleri veya geniş anten yüksekliklerine sahiptir.

Tek beslemeli CP antenleri kolay üretim, küçük boyut ve basit yapı avantajlarına sahiptirler. Tek beslemeli CP antenleri, doğası gereği dar AR ve dar empedans bant genişliğine sahiptir.

Aktif ve Pasif RFID Özellik ve Uygulama Alanları

Aktif RFID

Birincil Frekans Aralıkları : 433 MHz (- Aşırı Yüksek Frekans Aralığı altında kullanabilir – 2.45 GHz )

-Okuma Aralığı : 30 – 100+ Metre

-Etiket Başına Ortalama Maliyetleri : 25,00 ABD Doları – 50,00 ABD Doları

-Uygulama Alanları : Oto imalatları , araç takipleri, inşaat, madencilik, varlık takibi gibi uygulamalarda kullanılmaktadır

-Eksileri : Sıvı ve metallerde yüksek girişim, birkaç küresel standartlar . Etiket başına yüksek maliyetler oluşturması, pillerinden dolayı nakliye kısıtlamaları, Karmaşık yazılım gerekebilmektedir.

-Artıları : Yüksek veri iletim hızları, büyük bellek kapasitesi, Pasif RFID’ye kıyasla daha düşük altyapı maliyeti ve çok uzun okuma mesafesine sahiptir.

Pasif RFID

– Birincil Frekans Aralığı : 860 – 960 MHz

– Okuma Mesafeleri : Yakın Temas – 25 Metre

– Etiket Başına Ortalama Maliyetleri : 0,09 ABD Doları – 20,00 ABD Doları

– Uygulama Alanları : İmalat, ilaç, elektronik geçiş ücretinde, yarış zamanlamasında, envanter takibinde, tedarik zincirinin takibinde, varlıkların takip işleminde uygulanmaktadır.

– Eksileri : Sıvı ve metallerden yüksek girişim, orta bellek kapasitesi, yüksek ekipman maliyeti

– Artıları : Yüksek veri iletim hızı, etiket başına düşük maliyetler , küresel standartlar çok çeşitli etiket şekilleri ve boyutları ve uzun okuma mesafelerine sahiptir.

Pasif RFID sisteminin birincil alt kümeleri

Geniş 860 – 960 MHz aralıkları , UHF Pasif RFID için ‘Küresel Standart’ olarak da kabul edilmiştir. Ayrıca iki temel alt gruplara ayrılmasına yol açmıştır.

– 865 – 868 MHz – ETSI

– 902 – 928 MHz – FCC

865 – 868 MHz – ETSI

Avrupa, Radyo Dalgaları da dahil olmak üzere birden fazla kanal üzerinden iletişim için Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsü (ETSI) ile ülke genelinde standartları destekleyen ve belirleyen yönetim organı olmuştur. Özellikle Avrupa Telekomünikasyon Standartları Enstitüsünün yönetmeliklerine göre, RFID sistemi etiketlerinin ve ekipmanının sadece 865 – 868 MHz gibi daha küçük frekans aralıklarında iletişim kurmasına izin verilmiştir. Çünkü diğer radyo iletişim türlerinin daha geniş 860 – 960 MHz aralıklarının alt kümelerine tahsis edilmektedir.

902 – 928 MHz – FCC

Federal İletişim Komisyonu (FCC), ABD’de radyo frekansları da dahil olmak üzere birden fazla kanal aracılığı ile iletişim için ülke çapında standartı destekleyen ve belirleyen yönetim organı olmuştur. Ayrıca Federal İletişim Komisyonu yönetmeliklerinin, RFID etiketleri ve ekipmanlarının sadece 902 – 928 MHz arasında çalışacağını belirtmiştir. Çünkü Avrupa gibi, diğer iletişim türlerinin de daha geniş 860 – 960 MHz aralıklarda kalan bölümlerine tahsis edilmektedir.Federal İletişim Komisyonu sertifikalı veya NA’da bulunan RFID etiketlerinin veya ekipmanları Kuzey Amerika’da kullanılabilmektedir.

Farklı standart seçimi

Hem FCC hem de ETSI onaylanan büyük standartlar olduğu için, pekçok ülkelerde benimsemiştir. Ülkeler her iki frekans aralığının bir alt kümelerinde kendi standartlarını oluşturmuştur. Örneğin,  Ermenistan ETSI aralığı içinde kendine daha küçük 865.6 – 867.6 MHz bant aralığını tercih ederken, Arjantin 902 – 928 MHz FCC aralığını uygulamayı seçti.

 UV Radyasyonuna İnsanların Maruz Kalması

Cilt kanserlerine neden olan büyük ölçüde UV-B’ye maruz kalmaktır. Ayrıca yetişkin kesimin %20 kadarı yaşamları boyunca cilt kanserinin geliştireceğini tahmin edilmiştir. Erken yakalanır ise tedavi genellikle başarılı olacaktır. UV-B’nin dünya yüzeylerine az ulaşmasına rağmen, Avustralya gibi ülkelerinde cilt kanseri oranlarının da önemli artışlar bulunmaktadır. Bu nedenle UV-C ve UV-B’nin üst atmosfer tarafından emilmesinin devam etmesi ne kadar da önemli olduğunu göstermektedir.

Bronzlaşmanın , vücudun canlı hücrenin üzerindeki inert cilt katmanlarının gelecekte maruziyetleri emmesi için pigmentler üretmesiyle bir savunma mekanizması olmuştur. Genel olarak UV-B radyasyonunun DNA moleküllerini uyarmaktadır. DNA’nın sarmalını bozmaktadır. Olası kanserli hücrelerin oluşumuna ve mutasyonlara yol açar.

UV radyasyonları kolajen liflerine zarar verip cildin yaşlanma süreçlerinin hızlanması ve kırışıklıkların oluşmasına neden olabilmektedir. Bu nedenle dünya yüzeyine ulaşan az UV-C ve UV-B olduğundan dolayı , güneş yanığına büyük maruziyetlerin ve cilt kanserlerine tekrar tekrar maruz kalma neden olmuştur.

UV Işığının Faydaları

Ultraviyole radyasyonun olumsuz etkisinin yanı sıra doğada da maruz kalmanın ve teknolojilerdeki kullanımları da faydaları bulunmaktadır. Derideki D vitamini üretimleri, genellikle güneş ışınlarına UVB radyasyona maruz kalmaktan kaynaklanmıştır. D vitamini eksikliği bir dizi kanserin gelişmesine neden olduğunu göstermektedir. Bu sebeple belirli miktarda UV maruziyeti yararlı olmuştur. D vitamini eksikliğinin de osteoporoz ile bağlantısı vardır. Günde 10 dakika bacaklara, yüze ve kollara maruz kalmak kabul edilen seviyeyi sağlaması yeterli olmaktadır. Özellikle ultraviyoleye maruz kaldığında, mineral gibi bazı maddeler de, floresan adı verilen süreç olarak karakteristik görünür dalga boylarında da parlamaktadır. Siyah ışıkların, giysilerin ve posterlerin görünür floresan ışığına neden olduğu için ultraviyole yaymaktadır. Aynı zamanda ultraviyolenin özel mikroskopta, daha uzun frekans boylu görünürlüğü ışık mikroskopları ile gözlemlenebilen daha küçük ayrıntıları da tespit etmesi için kullanılmaktadır.

UV radyasyonunun bazı cilt rahatsızlıklarında ve infantil sarılık tedavisinde kullanılmaktadır. Çalışma alanlarının ve aletlerinin sterilize etmek için ve çok çeşitli uygulamada mikropların öldürülmesi için kullanılmaktadır. Ayrıca maddeleri tanımlaması için analitik araç olarak kullanılmaktadır.

Röntgen

1850 yıllarında , bilim adamlarının nadir gazla dolu tüpün yüksek voltajlı elektrik deşarjlarıyla deneyler yapmaya başladı. Deşarjların yüksek frekanslı elektromanyetik radyasyonların nüfuz edici şekilde oluşturduğu bulunmuştu. Bu nedenle kimliği ve doğası bilinmediği için radyasyona X-ışını adı verildi. X-ışının oluşturulduğu iki yöntem bulunmaktadır; her ikisi de mikroskobik süreçlerdir. Ayrıca yüksek voltajlı deşarjdan kaynaklanabilmektedir. X-ışını aralığı düşük frekanslı ucu ultraviyole ile birleşip, X-ışınlarının çok daha yüksek frekansa uzanmaktadır.

X-ışınları maddeye nüfuz etmesi yeteneği ve yoğunluğa bağlıdır. X-ışınları görüntüsü çok ayrıntılı bir yoğunluk bilgilerini ortaya çıkarabilmektedir. Basit röntgen görüntülerinde bilgi miktarları etkileyicidir. Fakat CT taramaları vb. gibi bazı daha da karmaşık teknikler ise , bir milimetreden daha küçük ayrıntıda üç boyutlu bilgileri ortaya çıkarabilmektedir.

rfid okuyucu 3 min
CT taramaları

X ışınları canlı hücrelerin üzerinde ultraviyole radyasyona benzer olumsuz etkileri de vardır. Daha fazla nüfuz etmeye, hücrelerin de yüzey katmanında daha fazlasını etkileme gibi ek sorumluluğu vardır. X ışınına maruz kalınması genetik kusurlara ve kanser neden olabilmektedir. Hız bir şekilde bölünen hücrelerin üzerindeki etkileri nedeni ile, X ışını kanseri tedavi etmesi ve hatta iyileştirmesi için de kullanılabilmektedir. X-ışını en geniş kullanımı ise, uçak parçaları veya insan vücudu gibi görünür ışığa karşı opak olan nesnenin görüntülenmesi için kullanılmıştır.  

UHF RFID Okuyucu

Envanter yönetimi amacı ile esnek kullanıma ve düşük maliyete uygun ultra yüksek frekanslılar (UHF), radyo frekansı ile tanımlama (RFID) sistemi gerçekleştirildi. Oluşan sistemiyle envanterde bulunan ürünün izini ve güvenliğini tek noktadan etkin bir biçimde sağlanmıştır. UHF RFID sistemlerine ait iki adet uygulama noktası oluşturuldu. Birincisi, giriş ve çıkışların denetlendiği güvenlik noktaları ve diğeri ise  kullanıcı izninin sağlandığı merkez noktasıdır. RFID etiketlerinden elde edilmiş olan bilgilerin tek noktadan değerlendirilmesi hedeflendi. Operatörler ile uzun mesafeli UHF RFID okuyucuları arasında iletişimlerin RS485 seri iletişim veri yolu standardıyla sağlanmıştır. Güvenlik noktalarında, UHF RFID antenler yardımıyla okunan bilginin anlamlı hale gelmesi ve kararlılığın artırılması amacı ile etkin veri işleme yapıları kullanılmıştır. UHF RFID’nin envanter yönetim sistemlerine ait esnek grafik kullanıcı arayüzü (GUI) oluşturulmaktadır. Örneğin; kütüphanelerin envanter yönetimi için özelleştirilmiş sistemlerin başarılı gerçek kullanım senaryo üzerinden test edilmektedir.

Yüksek frekansların birim zamanda daha da fazla bilgi taşıyabilmesi mümkün olduğundan mikrodalgaların haberleşmesi için oldukça uygun olmuştur. Bu nedenle uydudan iletilen bilginin birçoğu, kara tabanlı uzun mesafe yayınları gibi mikrodalgada taşınmaktadır. İlgili olan kısa dalga boyu nedeni ile alıcı ve verici arasında net görüş hattı gerekmektedir. RFID sisteminin çeşitli uygulama alanlarında artan popülerliği nedeniyle, özelikle UHF bantlarında çalışacak olan RFID okuyucuların üretimlerine dair ihtiyaç gittikçe artan eğilim göstermiştir. İhtiyaçların göz önüne alınmasıyla, yeni okuyucuların tasarımı gerçekleştirilmiştir. Tasarlanmış olan okuyucuların, endüstriyel RFID uygulaması için gerekli görülen pekçok ilgi çekici özellikleri bünyesinde bulundurmaktadır. RFID sistemlerinin, kısaca radyo frekanslı kimliklendirmesi olarak tanımlanabilmektedir. Elektromanyetik dalgaların kullanılarak, üzerlerindeki RFID etiketlerine iliştirilmiş olan nesnelerin vb. gibi verilerin transfer edilmesini sağlamaktadır. Kontrol, gözlem, takip vb. amaçla  kullanılabilmektedir. Özellikle barkod sistemleri gibi otomatik tanımlama teknolojisi ailesinin bir üyesi olmuştur. Bu nedenle tasarlanan okuyucular düşük maliyetli, okuma noktası artırılmış,  uzun menzilli, kompakt ve Gen2 uyumlu biçimde UHF bandında geliştirilmiştir.

Ayrıca, birden fazla okuyucuların aynı anda çalıştığı yoğun ortamlarda da çalışabilme özelliğine sahiptirler. Okuyucular, anten çıkış güçleri 30-dBm olan iki adet antenin çıkış portu bulundurmaktadır. Yenilikçi özellik olarak, geri yansıyan RF güçlerini azaltması için anten devresi tasarlanmıştır. Bununla birlikte, okuyucular, işlem anında antelerinin empedansını olası çevresel faktöre karşı kararlı yapıda tutabilme kabiliyetine de sahip olmuştur.

Güç algılayıcı devresi vasıtası ile, okuyucular için var olan yasal koşul sağlaması adına, çıkış güçlerini kontrol etme ve sınırlandırma özellikleri mevcuttur. Donanım tasarımları esnasında, radyo frekansları ve fizik temelleri, yüksek frekans PCB tasarım teknikleri,  analog ve dijital devrelerin tasarım teknikleri gibi farklı çeşitte teknik kabiliyetler ve bilgiler kullanılmıştır. Aynı zamanda artırılmış olan okuma noktası özelliği ile, tasarlanan donanımlar, RF çoklayıcı devreleri, vasıtası ile sağlanmıştır. UHF RFID okuyucuların anten çıkışlarının artırılıp sistem kurulum maliyetleri azaltılmaktadır. Ayrıca amacı, çoklu antenler ihtiyacı olan uygulamada okuyucuların sayısını sabit tutup, anten çıkış sayılarını artırmaktır. Bu nedenle sistemin uygulanma maliyetlerinde avantaj sağlanmaktadır. Ürün dahilinde anahtarlama entegresinin araya girmesi kayıpların az olmaları ve entegrelerin kontrollerini sağlayan denetleyici yapılarının, okuyucuların marka modellerinden bağımsız tak-çalıştır sistemlerin ürüne ait katma değerli nitelikleri olmuştur.

Tasarımları gerçekleşen UHF RFID okuyucuların, bununla birlikte  Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’nın sağlamış olduğu Ar-Ge proje desteklemeleri kapsamında desteklendi. Bu nedenle imalat masrafını düşürmek adına okuyucular üretimi ve tasarımı yerli olarak gerçekleştirilmiştir. Bir RF çoklayıcı devreleri ve UHF RFID okuyucu devre,  grafiksel arayüz yazılımıları ve kontrol ünitesi ile birlikte, istenen herhangi RFID uygulamalarında kullanılmak üzere prototip olarak üretilmektedir.

RFID sisteminin çeşitli uygulama alanında artan  popülerliği ile özelikle UHF bantlarında çalışacak olan  RFID okuyucuların üretimine dair ihtiyaç gittikçe artan eğilim göstermiştir. Bahsedilen ihtiyaç göz önüne alınıp , bu çalışmalar kapsamında yeni okuyucuların tasarımı gerçekleştirdi. Özellikle tasarlanan okuyucular, endüstriyel RFID uygulaması için gerekli görülen pekçok ilgi çekici özelliğini bünyesinde bulundurmaktadır. En önemlisi ise, ilave olarak bir RF çoklayıcı devresi ile okuma noktalarının artışını sağlamıştır. Yakın geçmişte ise , UHF RFID okuyucuların tasarımı konusu ile yayınlanmış birtakım çalışmalar bulunmaktadır. Örneğin, 2008 yıllarında Pang’in çalışmasında , Intel R1000 RFID okuyucuların tümdevresini kullanılıp oluşturulmuş UHF RFID okuyucu devrelerini gerçekleştirdi. Yüksek seviyede ve küçük boyutlu uygulanabilir olmasının yanı sıra maliyet avantajları söz edilebilen özelliklerinden olmuştur. UHF bantlarında uygulamaların artan eğilim göstermesiyle okuyucu tasarımı büyük önem kazandı.

2010 yıllarında AS3990 RFID okuyucu tümdevresi tabanlı ve ARM9 S3C2440 denetleyici destekli  UHF RFID okuyucu tasarlandı. 3 kanallı programlanabilmektedir. DC-DC güç yönetimlerini mümkün kılan düşük güç tüketimli ile SMB122 tümdevresini el terminalleri şeklinde geliştirilmiştir. Bir başka çalışmada ise , Chipcon CC1101 tümdevrelerinin gizlilik koruma özelliğini temel alınarak, monopol anten vasıtası ile 1 m içinde yer alan izinsiz etiketin engellenme özelliklerini içeren bir okuyucu tasarlandı. 2011 yıllarında ise AM3517 denetleyici destekli ve AS3991 tabanlı UHF RFID el terminali tasarlandı. Yine 2011 yılları içerisinde mobil uygulama için UHF Rfid okuyucu tümdevresini geliştirilmiştir. Ayrıca EPC Gen2 protokollerine sahip olan pasif etiket ile aktif etiketlerin okuma özelliğini de yer verildi.2012 yıllarında kendi alıcı verici devresi, mödülasyon demodülasyon (MODEM) yapılarını ve sigma delta PLL’i (faz kilitlemeli döngüsü), içeren 0.18 µm prosesli olarak tümdevre tasarlandı.Bu sebeple kısa mesafeli uygulamada kullanılmak üzere düşük enerji tüketimde ve küçük boyut özelliği ile geliştirilmiştir.

SİSTEMİN GENEL YAPISI

Sistem iki ana bölümden oluşur. İlk ana bölümü okuyucu yapılarına ilişkin olan ve içinde Rfid okuyucu tümdevresini,osilatörünü, denetleyicisini, güç kuvvetlendiricisini, balununu, empedans uydurma devresi,  yönlü kuplörünü ve RF anahtarlama tümdevrelerini barındıran bölümdür. İkinci ise sistemlerin okuma noktasının artırılmalarını sağlayan çoklayıcı yapısına ilişkindir. Ayrıca çoklayıcı devrelerinde RF anahtarlama tümdevresi, anahtarlamanın dışardan sunucu vasıtasıyla sağlamasına olanak tanıyan kaskat bağlantı noktaları, giriş/çıkış ünitesi ve sistem kontrollerini sağlayan denetleyici yapısı bulunmaktadır. Bir başka önemli yapı ise sistemlerin komuta kademesi olan yazılım kısmı olmuştur. Standart RFID protokolünün ise, okuyucunun içerisinde bulunan denetleyici vasıtası ile işletilmektedir. Bu nedenle denetleyici yapısıyla, RFID okuyucu tümdevresiyle ve dış dünya ile olan iletişim de sağlanmıştır.

UHF Rfid Okuyucuların Tasarımı

Rfidokuyucu tümdevrelerinden çıkan sinyal diferansiyel yapıların tek hatlı yapıya dönüştürüp kuvvetlendirme işlemleri yapılmak üzere güç kuvvetlendiricilerine aktarılmaktadır. Kuvvetlendirilen sinyal kuplör üzerinden çıkışa gönderilmektedir. Özellikle iki adet antenin çıkış portuna ayrışmaları için RF anahtarlama tümdevreleri üzerinden çoklama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Sonuç olarak anten vasıtası ile RFID etiketleri ile iletişim sağlanmaktadır. Bununla birlikte etiketten gelen sinyallerin anten portundan alınmasından sonra yönlü kuplörler üzerinden okuyucu tümdevresilerinin diferansiyel giriş portlarına yönlendirilirler. Çıkış yönlerinde gerçekleşen diferansiyel hatların tek hatta dönüştürme işlemleri, giriş yönünde tam tersi (tek hatta diferansiyel) olarak uygulanmaktadır. Bu nedenle döngülerin okuyucunun RFID sistemi içerisinde kullanıldığı sürece sürekli olarak devam etmektedir. Bu sistem, UHF bandında 865 – 868 MHz frekans aralıklarında çalışmaktadır.

UHF RFID okuyucuların tasarımını oluşturan temel kısımlar şunlardır;

1) Güç Kuvvetlendiricisi

RFID okuyucu tümdevrelerinden çıkan 0 dBm sinyali 30 dBm’e kadar kademeli şekilde kuvvetlendirmesi için kullanılmıştır. Dolayısıyla kullanılmakta olan güç kuvvetlendiricisinin üç katlı bir yapıdan oluşmaktadır. İlk iki katları için sabit kutuplama gerilimleri kullanılırken, üçüncü kat için ise çıkış güçlerini ayarlı yapıda kullanabilmek için değişken kutuplama gerilimi uygulanmaktadır. Kuvvetlendiriciler 800 – 1100 MHz frekans aralıklarında ve özellikle RFID uygulamalarında kullanılmaya çok uygun yapıdadır. 40 dB kazanca sahiptirler. Bu nedenle düşük gerilimler uygulanarak rahatlıkla kullanılmaktadır.

2) Rfid Okuyucu Tümdevresi

EPC Gen2 uyumlu olan okuyucu tümdevresinin, okuyucu devresindeki ana elemanından biridir. Bununla birlikte bütün Gen2 protokolünü işleten, modülasyon ile demodülasyon sürecini yönlendiren ve RF alıcı-verici devresi olarak işlem gören bir devre elemanıdır. Öncelikli olarak RF verici modunda çalışması anında 0 dBm diferansiyel çıkış portları kullanılmaktadır. Sonrasında ise sinyal kuvvetlendirilip çıkışa aktarılmaktadır. Bununla birlikte alım hattına gelen sinyallerin de RFID protokolü çerçevesinde tümdevre vasıtası ile işlenmektedir. Aynı zamanda frekans hassasiyetinin ve kararlılığının dengeli şekilde sağlanması için (Gen2 protokolleri gereği) 20 MHz osilatöriyle desteklenmektedir.

3) RF Empedans Uydurma Devreleri

Anten çıkış portundan geri yansıyan sinyali engellemek için kullanılmakta olan bir hat uydurma devresidir. İçerisinde bulundurduğu dijital ayarlanabilmektedir. Özellikle kondansatör sayesinde hattın 50 ohm’a uydurulması (50 ohm’da sabit tutulması) sağlamaktadır.

Dijital ayarlanan kondansatörlerin SPI arayüzü vasıtası ile Rfidokuyucu tümdevreleri üzerinden kontrol edilebilmektedir. Merkez frekansları tutturmak için harici elemanlar da ( L , C ) kullanılmaktadır. Devre, dijital olarak ayarlanabilen kondansatörlerden oluşmuştur. Bu yapıyla okuyucu tümdevrelerinden gelen komutlar aracılığıyla, antenden gelen hatların değişen empedansının sabit tutulmasını, başka bir deyişle empedans uydurma işlemi sağlanmaktadır.

4) Balun

Okuyucu tümdevrelerinden çıkan 100 ohm’luk diferansyiel sinyal hatlarının 50 ohm’luk tek sinyal hattına dönüştürmektedir.Aynı şekilde işlemler yönlü kuplörden gelen tekli sinyal hatlarının (50 ohm) diferansiyel sinyal hatlarına (100 ohm) dönüştürme işleminin tam ters işlem olarak uygulanmaktadır.Radyo frekansı sinyallerinin diferansiyel hatlar üzerinde taşımak için, dijital devre elemanından gelecek gürültüye karşı sinyalleri korumaktadır.Ancak, devre içerisinde kullanılan elemanın tek hat üzerinden işlemler görmesinden ötürü dönüşüm işlemleri gerçekleştirilmektedir.

5) Yönlü Kuplör

Yönlü kuplör, alıcı ve verici hatların arasında yalıtımı sağlamaktadır. Bu nedenle verici sinyallerinin alıcı sinyale karışmasını engellemektedir. 815 – 960 MHz bant aralıklarında 10 dB’lik kuplaj ile işlem görmektedir.

RF Çoklayıcı Tasarımı

RF çoklayıcı devrelerinin, okuyucunun var olan antenler çıkış portu sayısını artırmasına yönelik maliyet düşürücü bir devre olarak tasarlandı. Çoklu anten uygulaması, örnek olarak kütüphane yönetim sistemlerinde, akıllı raflarda, akıllı kabinde rahatlıkla kullanılabilmektedir. Okuma noktaları arttıkça gerekli olan anten sayıları da artmaktadır. Anten sayılarının artması demek ihtiyaç duyulan okuyucu sayılarının da artması anlamına gelmiştir. Bu nedenle tasarlanmış olan bu radyo frekanslı çoklayıcı devresiyle çoklu anten uygulamalarında okuyucu sayılarını sabit tutularak okuma noktalarını artırılabilmektedir. Okuyucuların kendi bünyesinde bulunmakta olan denetleyiciyle anahtarlama kontrol sağlanmaktadır. Ayrıca anahtarlama frekansını değiştirirler. Harici kontrol aygıtları ( Giriş/çıkış kontrol kartları, PLC, PC vb.) vasıtası ile anahtarlama işlemi denetleyicilerden bağımsız olarak sağlanmıştır. Bununla birlikte çoklayıcının ardı ardına kaskat bir yapıda bağlanabilmektedir. Teorik olarak da istenilen çoklukta okuma noktaları oluşturulabilmektedir.

1) Kaskat Bağlantı Ünitesi

Çoklayıcı devrelerin birbirleriyle ardı ardına bağlanmasını sağlayıp, okuma noktalarının teorik olarak istenilen sayıda artırılmasına olanak sağlamaktadır.

2) RF Anahtarlama Tümdevreleri

Birbiri ardına bağlanan RF anahtarlama tümdevreleri yardımı ile 1’den 4’e anten çoklama işlemleri gerçekleştirilmektedir. Ayrıca anahtarlanan çıkış portu ve anahtarlama frekansı tümdevrelerinin kontrol uçlarına gelen kontrolün gerilimleri ile sağlanmaktadır.

3) Giriş/Çıkış Ünitesi

Denetleyicilerin kontrollerinden bağımsız olarak, harici komuta merkezinden ( Giriş/çıkış kontrol kartları, PLC, PC vb.) gelen sinyaller vasıtası ile RF anahtarlama işleminin gerçekleştirmesine imkân sağlamaktadır.

4)Denetleyici

Denetleyiciler aracılığıyla anahtarlama işlemi için kontrol gerilimleri sağlanmaktadır. Anahtarlama frekansları istenilen sıklıkta ayarlanabilmektedir. Bununla birlikte, giriş/çıkış ünitesilerinden gelen kontrollerin de işletilmesi denetleyiciyle sağlanmaktadır.

ÖLÇÜM SONUCU

Ölçüm sırasında kullanılan zayıflatıcı birimi 3.5 dB’lik kaybına neden olmaktadır. Bu şekliyle 26 dBm dolayında çıkış gücü hesaplandı. Hedeflenen çıkış gücü düşük güce sahip olunmasının nedeniyle , güç kuvvetlendiricilerin katından sonra kullanılan elemanın araya girme kayıplarıdır.Özellikle kullanılan filtreler, yönlü kuplör ve RF anahtarlama tümdevresi yaklaşık olarak 1.5 – 2 dB aralığında bir kaybı bulunmaktadır. Bununla birlikte kullanılan RF iletim hatları, konektörler ve bağlantı kabloları (1 dB civarı) kayıplarda eklenmesiyle istenen değere ulaşılmaktadır.

SONUÇLAR

UHF RFID okuyucuları uzun mesafeli okuma yapabilmesi, tek anten portundan hem gönderim hem de alım sürecini işletebilmesi özelliklerini taşıyan ve yerli üretim- tasarım olmasıyla maliyet açısından önemli ölçüde avantaja sahip olan yapıda prototip ürün geliştirilmektedir.Çoklu anten uygulamalarında sistemin kurulum maliyetini azaltıp ve birden fazla noktadan okuma alabilme özelliğine sahip akıllı RF çoklayıcı devresi tasarlandı.Dolayısıyla okuyucuların işlem yapma süresinden kaynaklanan gecikmeler esas alınarak yapılan testlerle, asgari anahtarlama aralıklarının 5 milisaniyeden fazla olması gerektiği hesaplanmıştır. Bu nedenle tasarımlar bu konular dikkate alınarak yapılmıştır.

5/5 - (1 vote)