Sıkça Sorulan Sorular

S.S.S.

Sıkça Sorulan Sorular

Burada siz meraklıları için IoT ve RFID ile ilgili en çok merak edilen soruları cevapladık. Ürünler ile ilgili sorularınıza cevap bulabilirsiniz.

Başlangıç Noktası

RFID ve IoT nedir?

Radyo Frekansı Tanımlama (RFID) teknolojisi, canlı ve cansız tüm nesneleri dokunmadan belirli bir mesafeden tespit etmek ve izlemek için kullanılır. RFID teknolojisi tüm dünyada ve ülkemizde giderek yaygınlaşmakta ve birçok sektörde kullanılmaktadır. Otomotiv, petrol, lojistik, perakende, tarım, sağlık, ilaç, tekstil, finans, bankacılık, enerji, kamu, üretim, güvenlik ve turizm gibi birçok sektörde geniş bir uygulama yelpazesinde aktif ve yaygın olarak kullanılmaktadır.

Sıkça Sorulan Sorular

İşte sizin için hazırladığımız RFID - IoT konusundaki soruların cevapları

Sıkça Sorulan Sorular

Barkod, dezavantajlarına rağmen kendini kanıtlamış ve günümüzde birçok kurum tarafından kullanılan bir teknolojidir. RFID, bir barkodun yaptığı her şeyi yapabilir, ancak barkod, RFID'nin izin verdiği çoğu şey için yetersizdir. Ancak, barkod devam ediyor gibi görünüyor.

RFID etiketleri ve okuyucular, iletişim kurmak için aynı frekansa ayarlanmalıdır. RFID sistemleri birçok farklı frekans kullanır ve en yaygın olanları düşük frekans (LF) 125-134 kHz, yüksek frekans (HF) 13.56 MHz ve ultra yüksek frekans (UHF) 860-960 MHz ve süper yüksek frekans (SHF) 5.8 GHz'dir. Ayrıca bazı uygulamalarda 2.45 GHz (mikrodalga) da kullanılmaktadır.

Pasif RFID etiketlerinin çoğu okuyucudan gelen dalgaları yansıtır. Enerji hasadı, okuyucudan gelen enerjinin bir süre tutulması ve farklı frekansların okuyucuya geri gönderilmesi tekniğidir. Bu teknik, pasif etiketlerin performansını önemli ölçüde artırabilir.

Enerjiyi alma yöntemine bağlı olarak, etiketler aktif, pasif ve yarı pasif olarak ayrılır. Aktif RFID etiketlerinde bir verici ve bir güç kaynağı bulunur. Güç kaynağı, mikroçip devrelerini etkinleştirerek sinyalin okuyucuya gönderilmesine izin verir. Pasif etiketlerin bir güç kaynağı yoktur. Elektromanyetik dalgalar göndererek etiketin antenini uyaran okuyucudan güç alırlar. Yarı pasif etiketler, çip devrelerini etkinleştirmek için bir güç kaynağı kullanır, ancak iletişim kurmak için bir okuyucu uyarısı alırlar. Aktif ve yarı pasif etiketler, uzun aralıklarla takip edilmesi gereken ve pasif etiketlerden daha pahalı olan yüksek değerli varlıklar için kullanılır.

UHF RFID etiketleri, bir anten ve UHF etiket çipinden oluşan sistemlerdir. Etiketler, monte edilecek yüzeye göre farklılık gösterir.

RFID çiplerinin kendileri benzersiz bir kimlik koduna sahiptir ve tanınacak nesne hakkında herhangi bir bilgi kaydedilebilir. RFID çiplerinin hafıza kapasiteleri uygulamaya / ihtiyaca göre belirlenebilir. Nesnelerin adı, ürün kodu vb. Hafıza kapasitesi maksimum 1K seviyesinde çözülebilir. Bir nesne hakkında çok fazla bilgi yüklenirken veya uygulamaya bağlı olarak nesneler izlenirken veya bilgilerin sürekli olarak izlenmesi istendiğinde yüksek bellek kapasitesi gerekir. Ancak, 96 bit seri numarasını yaygın olarak alabilen basit etiketler mevcuttur. Bu basit etiketler, hem üretilmesi kolay hem de uygun maliyetli oldukları için tek kullanımlık olarak kullanılabilir.

En büyük fark; barkod teknolojik olarak “görüş hattı” olarak tanımlanır, yani barkod etiketi ve barkod okuyucu bir şekilde birbirlerine bakarlar. Bu nedenle, kullanıcılar tarayıcıyı barkoda tutmalı ve okutmalıdır. RFID etiketleri, RFID okuyucunun menzilinde oldukları sürece okunabilir. Özellikle yoğun çalışma ortamlarında RFID aynı anda onlarca hatta yüzlerce ayrı ürünü okuyabilir. Barkod ile bu mümkün değildir. Ayrıca standart barkodlar, nesnenin kendisini değil, yalnızca üreticiyi ve ürünü tanımlar. RFID'de ürün hakkında birçok bilgi tanımlanabilir.

RFID okuyucuların elde taşınan, araçla taşınabilir ve sabit olmak üzere 3 çeşidi vardır. Etiketlerin kodlarını ve içinde saklanan bilgileri okuyup sisteme iletme görevi vardır. Okuyucular da çiplerin standartlarına göre (ISO 14443, ISO 15693 gibi) çalışırlar. RFID okuyucunun okuma kapasitesi çip frekansı, gücü, RFID etiketinin aktif veya pasif olması, antenin hassasiyeti, ortamdaki sıvı veya metal olması fark etmeksizin değiştirilebilir. Okunabilir ve yeniden yazılabilir etiketler için, okuma kapasitesi genellikle yazma kapasitesinden daha yüksektir. Aktif RFID çipleri ayrıca pasif RFID çiplerinden daha geniş bir kapsama alanına sahiptir.

RFID cihazlarının sağlığa zararlı olup olmadığı konusu etiket ve antenlerle değil, okuyucuların ürettiği çıkış güçleriyle ilgilidir. UHF RFID okuyucular için ülkemiz EIRP standardında (okuyucu güç çıkışı + anten kazancı) ile çalışmaktadır - kablo kaybı formülü max 2W'a kadar çıkabilmektedir.

RFID etiketinde kayıtlı bilgilerin okunması için gerekli olan iletişim, etiketin içindeki okuyucu ve anten aracılığıyla radyo frekansı (RF) sinyalleri ile sağlanmaktadır. RFID etiketi, okuyucu tarafından okuma alanına girdiğinde algılanır ve çipi, koduyla birlikte depolanan bilgi anteni vasıtasıyla okuyucuya kablosuz ve temassız olarak gönderir.

RFID yazıcıların da okuyucular gibi sabit ve taşınabilir modelleri vardır. RFID yazıcılar, etiketlerin içindeki çiplerdeki bilgileri kaydetmek, bilgileri okumak ve güncellemek için kullanılır. Masaüstü, dizüstü ve el bilgisayarlarına kablolu veya kablosuz olarak bağlanabilirler. Bilgileri RFID etiketine kaydetmenin yanı sıra, etiketi de yazdıran RFID yazıcılar da vardır.

RFID, 1960'lardan beri var olan ve özellikle Amerikan savunma sanayinde kendini kanıtlamış bir teknolojidir. Bugüne kadar çok pahalıydı ve kurumsal uygulamalarda çok az kullanıldı. Artık bu değiştiğine göre, RFID etiketlerinin fiyatları artık birçok proje için kabul edilebilir seviyelere indi.

RFID, özellikle perakende sektöründe tekstil ve lojistik yönetiminde aktif olarak kullanılmaktadır.

RFID teknolojisi, proses takibinden depo yerleştirmeye kadar birçok alanda faydalı olabilir. Yoğun çalışma ortamlarında, RFID aynı anda onlarca hatta yüzlerce ayrı ürünü okuyabilir. Ek olarak, barkod taraması sırasında idari hataları, işçilik kusurlarını, şirket içi çalma, nakliye hatalarını ve stok seviyesi hatalarını azaltır.

Radyo dalgaları çok yüksek frekanslarda metal, şeker ve su tarafından emilir. Bu, metal veya yüksek su içeren ürünlerin takibinde sorun yaratır ancak iyi bir sistem tasarımı ve mühendislik çalışması bu sorunu aşabilir. Düşük ve yüksek frekanslardaki etiketler, su ve metal içeren ürünler için daha iyidir. Aslında, metal otomotiv parçalarını, ilaç şişelerini veya sıvı kapları eşleştirmek için RFID etiketlerinin kullanıldığı uygulamalar vardır.

Hızlı Geçiş Sistemi, site girişlerinde, kapalı otoparklarda vb. Şirket otoparklarına güvenli ve hızlı erişim sağlayan giriş ve çıkışı kontrol etmek için özel olarak tasarlanmış UHF RFID teknolojisine dayalı bir ATS (Otomatik Geçiş Sistemi) çözümüdür.

Otomobiller vb. Alçak araçlar için ön camın üst köşe sürücü tarafına, cip, minibüs, otobüs gibi daha yüksek araçlar için ön camın alt köşe sürücü tarafına içeriden etiket yapıştırılmalıdır. Etiket yapısında mikro işlemcili elektronik devre olduğu için yapıştırma esnasında katlanıp bükülmesinden dolayı etiketin zarar görmemesi için azami özen gösterilmesi gerekmektedir.

RFID etiketlerinin okuma mesafesi birkaç faktöre bağlıdır: çalışma sıklığı, okuyucunun gücü, diğer RF cihazlarıyla örtüşme, vb. Genellikle düşük frekanslı etiketler 35 cm'den okunabilir. ve daha az mesafe. Yüksek frekans etiketleri 1 metreden, UHF etiketleri 3-7 metreden okunabilir. Daha büyük mesafeler gerektiğinde, aktif etiketler kullanılarak 100 metreye ulaşılabilir.

RFID etiketli araçların garaj kapılarında sistemlerimiz şifre kontrolleri yaparak kopya etiketlere karşı güvenlik sağlar.

Bu mod, birden çok okuyucunun birbirine yakın olduklarında üst üste binmesini önlemek için kullanılır. Okuyucular, bir kanalı kullanmadan önce belirli bir frekans aralığında (ABD'de 902 MHz ile 928 MHz arasında) farklı kanallar arasında bir sinyal algılayabilir. Diğer okuyucunun kanalı kullandığını algılarlarsa, bu okuyucu ile çatışmayı önlemek için başka bir kanal kullanılır.

Gizlilik ve Çerez Politikası

Çerezleri, web sitemizi nasıl kullandığınız hakkında bilgi toplamak ve müşteri deneyimimizi geliştirmek için kullanıyoruz. Daha fazla bilgi edinmek için gizlilik politikamızı okuyun.

Kabul Et